Onze boerderij

Opstart: Karel Houdmont startte Ourobouros op in het pittoreske Dikkele in het jaar 2004. Na een tijdje komt Sofie aan zijn zijde staan. In 2015 vormen we de boerderij om naar een coöperatie en komt Sieglinde ons versterken.

Biologisch-dynamische landbouw: is een visie op landbouw die in de wereld werd gezet door de voordrachtenreeks Vruchtbare Landbouw (1924) van Rudolf Steiner, waar bodemvruchtbaarheid en vitaliteit centraal staan. Deze methode en visie gaat een stuk verder dan de Biologische landbouw. Belangrijk voor ons is de ervaring, verbinding en directe feedback van het land, eerder dan de kennis uit de boeken.

Bodemleven: Een bodem met een rijk en vitaal bodemleven is de basis voor gezonde smaakvolle gewassen. Daarom gebruiken we geen chemische bestrijdingsmiddelen noch kunstmest, maar verteerde stalmest en kompost om bodem en bodemleven te ondersteunen. Op haar beurt levert deze vitale bodem de nodige voedingstoffen en vochtreserves voor onze gewassen. Een ruime teeltrotatie met voldoende groenbemesters garanderen dat we de grond niet uitputten en de gewassen op hun natuurlijk ritme kunnen ontwikkelen.  Dit levert een grote variëteit aan gewassen en een toename aan vitaliteit en weerbaarheid tegen ziekten en plagen. Uiteindelijk halen wij onze vitaliteit uit deze gewassen: met hun wortels in de aarde verankerd, verzamelen ze smaak, met hun lover vergaren en transformeren ze de zonnekracht tot onze voeding.

Vergeten groenten: Al gehoord van shiso, palmkool, cima di cavolo, chrysanthemo of hertshoornsla? Hou je van het ontdekken van nieuwe smaken? Of hou je het liever bij de oude vertrouwde smaken van een tomaat, paprika of sla, uiteraard geteeld in volle grond? Hoe dan ook zit je goed bij ons! Wij kiezen voor zaadvaste rassen, dus rassen die zich door eigen natuurlijke zaadproductie voortplanten. Met passie en toewijding blijven we actief op zoek naar nieuwe, leuke en vooral lekkere gewassen om ons aanbod uit te breiden. Ben je niet gewoon om te koken met vergeten groenten of op zoek naar nieuwe receptjes? Bekijk eens onze ideëen voor recepten!

Voeding voor individu, corporatie en gemeenschap:  Groenten uit volle, gezonde grond zitten boordevol smaak, levenskracht en voedingstoffen! Fysieke gezondheid gaat hand in hand met geestelijke gezondheid. Dit is ook een gezonde voedingsbodem voor zowel onze individuele medewerkers als onze samenleving. En wat is een boerderij zonder ondersteunende gemeenschap? Het vertrouwen van zowel onze vaste klanten en werknemers, onze rijkgevulde groentemanden en de markt vormen het economische en sociale fundament om onze boerderij tot een dynamische en gezonde plaats te behouden.

De Vroente

De Vroente combineert ervaring en jonge kracht van drie boerderijen:
De Zonnekouter, De Kollebloem en Ourobouros streven naar verfijning van smaak & kwaliteit.

Ourobouros maakt deel uit van een samenwerkingsverband van enkele kleinschalige biodynamische tuinbouwbedrijven. Samen telen we een rijk assortiment bekende en minder bekende seizoensgroenten, waarbij we een kwaliteitsvol aanbod aan een eerlijke prijs verzekeren.

 

Boeren met passie

OUROBOUROS nieuwtjes in je mailbox